Ditt resultat

Tips inför gymnasievalet

Yrkesprogram är högskoleförberedande om man väljer till grundläggande behörighet. Via ett yrkesprogram blir man utbildad för ett eller flera yrken och kan börja arbeta direkt efter fullföljd utbildning. Yrkesprogram ger goda möjligheter till en karriär, en bra inkomst och att starta eget. Vill man vidareutbilda sig eller byta yrkesbana finns den möjligheten alltid kvar. Genom att gå en högskoleförberedande utbildning blir man förberedd för vidare studie på högskola eller universitet.

Det är viktigt att fullfölja sin gymnasieutbildning med godkända betyg. Genom att välja något som man är intresserad av blir det lättare att hitta motivation och klara av sin utbildning. Idag är det tyvärr allt för många som inte fullföljer eller klarar av sin utbildning. Därför är det viktigt att diskutera utbildningsval utifrån intresse och talang med mål att hitta en utbildning som känns rätt.

Ett gott råd – Hitta en utbildning och jobb som verkar intressant och roligt. Om du hittar något du tycker är roligt blir du ofta bra på det. Blir du bra på något blir du ofta framgångsrik och har roligt på jobbet.

Samtalsstöd

Det är ibland svårt att få en djupare kommunikation mellan ungdomar och deras föräldrar. Frågor om skola och kompisar kan vara besvärliga att komma vidare med. Kanske kan framtida utbildningsval vara ett sätt att börja prata. Här är några tips på vad du som förälder kan tänka på.

  • Ställ öppna frågor.
  • Visa att du är intresserad.
  • Var en förebild och prata på ett sätt som du önskar att ditt barn pratar.
  • Avsätt tid för att samtal.
  • Valet är såklart viktigt, men man låser sig inte bara för att man väljer en specifik utbildning.
Råd till föräldrar

Som förälder är du en viktig person i ditt barns valprocess. Det är utifrån ditt barns förutsättningar, intressen och mål i livet som du kan vara ett stöd och bollplank. Visst är det barnens val men som förälder kan du ta ansvar för att tankarna kommer igång. Du kan både ifrågasätta och bekräfta ditt barns tankar och idéer. Sätt igång samtalen i god tid. Att prata om utbildning, jobb och framtid kan ni göra när som helst, men spara inte alla frågor tills det är dags att välja i årskurs nio.

  • Prata om utbildningsval och framtid hemma.
  • Hjälp till att skapa struktur och håll koll på viktiga datum.
  • Följ med ditt barn på gymnasiemässor och skolornas öppet hus.
  • Bidra med en nyfiken och positiv attityd.
  • Låt processen ta tid, visa att du är intresserad och ställ frågor när ditt barn listar sina alternativ.
  • Försök vara insatt i hur man skaffar sig behörighet till yrken och utbildningar längre fram.
  • Undvik att jaga fram ett beslut.

Nästa steg – Jämför era svar

Nu kan ni jämföra svar med varandra. Börja med att fokusera på rader där ni har markerat samma svar. Kolla vad ni är överens om, det är en bra grund för att prata vidare om utbildningsval.

Titta sedan på rader där ni har gjort olika val. Gå igenom rad för rad och förklara för varandra hur ni tänker och vad ni tycker påverkar era val.

DINA SVAR